Sadece 2 yıl için uzaya gönderilmişti, şimdi 30. yılına hazırlanıyor

Avrupa Uzay Ajansı’nın SOHO görevi, LC36-B’sinden 2 Aralık 1995’te havalanmıştı. Ancak planlanan 2 yıldan çok daha uzun bir süre boyunca aktif kalmayı başaran uzay aracı, şu anda 30 yıldır hala görevine devam ediyor.

SOHO’nun başlangıçtaki amacı Güneş’in iç kısmı, korona ve güneş rüzgarı hakkında bilgi sağlamaktı. Zamanla SOHO, Dünya’dan yaklaşık 1,5 milyon kilometre uzaklıkta bulunan L1 Lagrange noktasındaki konumu ve Büyük Açı ve Spektrometrik Koronagraf Deneyi gibi cihazlarıyla bir kuyrukluyıldız avcısı haline de gelmiştir.

Mühendisler 2020’de uzay aracının birkaç yıl daha dayanabileceğini tahmin etmiş olsalar da, fırlatılmasının 30. yıl dönümünden sonra çalışmaya devam etmesi pek olası görünmüyor. Bu da yaklaşık önümüzdeki yıl olacak. SOHO’nun mali desteğinin bir kısmı, ABD Ulusal Okyanus ve Atmosfer İdaresi tarafından güneş aktivitelerini izlemek için kullanılan verilerine dayanıyor.

SOHO, Güneş’i incelediği uzun görev süresi içinde çeşitli zorluklarla karşılaştı. 1998’de yaşanan bir hatanın ardından neredeyse yok olma tehlikesi atlattı, jiroskoplarını kaybetti ve Yüksek Kazançlı Anteni (HGA) ile ilgili sorunlar yaşadı, ancak yine de çalışmaya devam etti.

Ancak şu anda artık bu uzun süreli maceranın sonuna gelinmiş durumda ve yakın zamanda SOHO devre dışı kalacak ve bilim insanları yeni bir uzay aracı göndermek zorunda kalacaklar.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir